Trondheim er en populær by som kan tilby det meste innen attraksjoner, underholdning og shopping. Spesielt innen sentrum av byen finnes det et stort antall butikker, kjøpesentre, restauranter og selvsagt også turistattraksjoner som den gamle bybro, vitenskapsmuseet og ikke minst Nidaros domkirke. Ikke minst når man kommer til byen i egen bil, så er det nødvendig med et sted å parkere og heldigvis er det en god del parkeringsplasser i Trondheim. Totalt finnes det 1 400 plasser i selve sentrum og litt mer enn 1 000 plasser utenfor sentrum. Stort sett alle disse plassene er avgiftsbelagte og driftet av ulike selskaper. Det er derfor viktig å sjekke skiltene før du setter bilen fra deg, slik at du unngår å komme tilbake til en parkeringsbot.

Trondheim Parkering

Det er flere selskaper som administrerer parkeringsplassene i byen og det er derfor ikke de samme reglene eller priser som er gjeldende. Trondheim Parkering er en av de større aktørene og drifter private p-plasser på mange forskjellige lokasjoner i byen, alt fra plasser ved borettslag, boligsameier og ikke minst p-plasser i sentrum av Trondheim. Selskapet hjelper med alt fra planlegging av parkeringsplasser til selve driften med kontroll og håndheving. Men, på samme side er de også opptatt av enkle løsninger for brukerne og har derfor tatt i bruk flere elektroniske løsninger som skal gjøre det enklere for alle.

En av løsningene de har implementert på flere av parkeringsplassene de administrerer, er SmartOblat. Dette er en nettbasert løsning som registrerer bilens nummer samt hvor lenge den har holdt parkert. Det er dermed ikke nødvendig med en parkeringsoblat i frontruta. Med internett og telefondekning de fleste steder er det også enklere å tilby elektroniske løsninger innen alle bransjer og dette gjelder også parkering. På mange p-plasser kan du derfor også betale med telefonen din via SMS-betaling. Ved å bruke denne form for betaling slipper man å måtte gå til en P-automat først samt ligge et P-bevis i frontruten. Du betaler over din telefonregning og så snart parkeringen er ved å gå ut vil du motta en SMS.

Hva er Smarte P-hus?

Flere av byens P-huse har blitt «smarte» og dette er det siste nye hvor du kan bruke en egen SmartPark app. Med denne kan du kjøre rett inn i et av de seks P-husene i Trondheim som foreløpig har blitt tilknyttet systemet. Du trenger ikke å tenke på betalingen, denne trekkes rett fra bankkontoen din når du kjører ut igjen. Systemet kjenner igjen registreringsnummeret ditt når du kjører frem til bommen og registrere når du kjører inn. Når du skal ut igjen vil bommen åpnes automatisk og du blir da trukket for den tiden du har parkert. Det eneste du må gjøre på forhånd er å laste ned appen og registrere bilen din samt betalingsinformasjon. I appen finner du også full oversikt over de ganger du har parkert samt kvittering for hver parkering.

Olavskvartalet parkeringshus, som ligger rett ved Olavshallen og kjøpesenteret, er et av de smarte P-hus. Her kan du parkere om du skal inntil sentrum, på et arrangement i Olavshallen eller handle på kjøpesenteret. Innkjørsel skjer fra Fjordgata og her er åpent døgnet rundt alle ukes dager for biler med en makshøyde på 215 cm.