Den delen av Trondheim hvor vi finner Byhaven kjøpesenteret har en lang historie og rommer mange arkitekturhistoriske fortellinger som går flere hundre år tilbake. Selve forretningsdelen av Byhaven begynte i 1820 hvor det ble innrettet brenneri og destilleri på den store tomten. Det var en trønder ved navn Jørgen Lysholm som sto bak byggeriet og her ble siden en av Norges mest kjente akevitter produsert, Lysholm Akevitt. Destilleriet ble raskt populært og en av Trondheims viktigste bedrifter. I 1924 overtok Vinmonopolet driften av stedet og hele bygget ble siden revet i 1932 for å gjøre plass til et nytt og større bygg. Dette var samtidig hva vi kan kalle startskuddet for kjøpesenteret. Bygget sto ferdig i 1933 og ble kalt Lysholmgården. Her var det hele syv butikker i første etasje og restaurant med egen konditoriavdeling i andre etasje. Øverst i bygget var det innrettet kontorer.

Flere bygg

Det tok ikke mange år før det neste bygget kom til og det ble til det første Müllerhotell i Norge. Bygningen ble kalt for Astoriabygget som det også er kjent som i dag. Arkitektene som sto bak var veldig moderne og dette kunne blant annet sees på den moderne overgang som ble til mellom de to bygg. Siden gikk det litt mer enn 30 år før selve kjøpesenteret kom til. Det ble åpnet i 1968 og var det første moderne varehus i Trondheim med rulletrapp og mange spennende avdelinger, blant annet en ferskvare avdeling og senere kom til et eget konditori med isbar.

Siden gikk det igjen mange år før en arkitekt fikk til oppgave å tegne nåtidens kjøpesenter. Men Svein Skibnes som har tegnet bygget var ikke spesielt begeistret for å blande kommersielle interesser med arkitektur og sa først nei til oppgaven. Men byggherren fikk overbevist ham da han ville ha et kjøpesenter som ikke lignet på noe annet senter. Her skulle det være plass til 50 butikker og kafeer samt bygges leiligheter på toppen. Det ble da til det bygget som kjennes i dag og som er en del annerledes enn datidens typiske kjøpesentre med massevis av butikker.

Mange spennende butikker

En av tingene som kjennetegner Byhaven i dag er de mange spesielle butikkene som ikke finnes i andre kjøpesentre i byen. En av disse er Gulating ølutsalg som kan skryte av byens største utvalg av øl. Her kan kundene velge blant mer enn 400 ølsorter og mange av disse er fra lokale mikrobryggerier.  En annen av de mer spesielle butikkene er Olivenlunden 1830 som har kulinariske spesialiteter fra Middelhavslandene og olivenoljer som sin spesialitet. De har jobbet med olivenolje gjennom de siste 15 årene og opparbeidet seg en god kompetanse på området, noe som kommer kundene til gode når de trenger råd og veiledning.

I det hele tatt er det flere butikker som skiller seg ut med god mat og drikke i tillegg til de klassiske klesbutikkene. En av dem er Alma Mater som tilbyr fransk inspirerte delikatesser og råvarer av veldig god kvalitet. Eller har man lyst på kjøtt eller fisk av høy kvalitet, så kan Færsk hjelpe med dette. Ved siden av disse spesialbutikkene er det mulig å shoppe i en lang rekke butikker innen moteklær, sko, blomster, reiseartikler, smykker og mye annet. De fleste butikker er selvstendige og derfor ikke en del av store kjeder, noe som man ofte ser på mange andre kjøpesentre.